Shipping items from stock: 1-2 days - - - Delivery within Slovenia: 2-3 days - - - Free delivery for Slovenia: 50+ EUR - - - Free returns & exchange within 14 days

5 razlogov, zakaj izbrati šolske copate iz volnenega filca

Posted by Urša Cigler 02/08/2019 0 Comment(s)

1. Neverjetne lastnosti volne

 

Ste vedeli, da je volna eden najučinkovitejših naravnih izolatorjev?

To pomeni, da uravnava telesno temperaturo. Ko je hladno vas greje, ko je toplo, pa zaradi njene zračnosti telesa ne pregreva.

A kako zares deluje?

 

Zračnost, absorbiranje vlage in hitro sušenje

Volna je prepoznana kot najbolj zračna tkanina, ki je na voljo. Zračnost se uporablja za opis, kako se neko vlakno ali tkanina odzove na toploto, še posebej na toploto telesa. Materiali, ki jim primanjkuje zračnosti (npr. poliester), zadržujejo toploto ob koži, kar povzroča pregrevanje in posledično prekomerno potenje. V hladnem okolju pa se potem pot oziroma vlaga na koži ohladi in zato nas zebe.

Volna na toploto odreagira tako, da jo »posrka« v svoja vlakna. Višja kot je temperatura telesa, več toplote »posrkajo« volnena vlakna. Enako kot toploto volna absorbira tudi vlago.

Del zračnosti volne prihaja iz njene izjemne naravne lastnosti - preko svojih vlaken odvaja vso vlago in jo nato sprošča na površje. Volna je za 22 odstotkov bolj vpojna kot na primer bombaž in lahko absorbira količino vlage, ki ustreza kar 30% njene teže, preden pride do izhlapevanja.

(vir: https://www.beachportliquidminerals.com.au)

 

Potenje, neprijeten vonj in glivična obolenja stopal

Pot v osnovi nima vonja. Neprijeten vonj se pojavi šele takrat, ko se na prepoteni koži razvijejo bakterije. Volna se suši oziroma oddaja vlago 7x hitreje kot drugi materiali. Zato se pot hitro vpije v volno in bakterije, ki povzročajo neprijetne vonjave, nimajo pravih pogojev za svoj razvoj. Antibakterijsko deluje tudi kombinacija maščobnih kislin, ki jih vsebuje volna, saj te nevtralizirajo neprijetne telesne vonjave. 

Tudi glivice se najhitreje razvijajo v vlažnem in toplem okolju. Ker volna hitro vpije vlago in ker preprečuje pregrevanje telesa, glivice nimajo več pogojev za prekomeren razvoj.

Pri težavah s prekomernim potenjem in glivičnimi obolenji stopal je bistvena zračna obutev, ki ne pregreva telesa, omili potenje, vpija vlago in se hitro suši. Volna v tem oziru praktično nima konkurence.

 

Dilema: volna ali usnje?

Usnje še vedno velja za najpogostejšo izbiro pri nakupu obutve. Je trpežno, lahko in mehko. Vendar po lastnih izkušnjah in izkušnjah naših strank ugotavljamo, da je v boju s potenjem in glivicami volnena obutev oziroma obutev iz volnenega filca neprimerno učinkovitejša in mnogo bolj zdrava. Prav zaradi zgoraj naštetih lastnostih volne, ki hitro in intenzivno vpija vlago in jo učinkovito oddaja v okolje. V primeru prekomernega potenja usnje ni dovolj vpojno in zračno, zato pot ostane na koži ali na nogavicah, kjer nastane idealno leglo glivic in bakterij. 

 

»Na novoletni stojnici v Lj smo kupili copate za mojega škrata, ki ima probleme s kožo na podplatih. Podarili ste nam še vložke. Po 2 mesecih lahko rečem, da so se obnesli, čeprav smo bili v strahu kako bo. Še enkrat hvala za prijaznost in darilo. Pišem vam pa zato, da sedaj copatke lahko priporočite tudi otrokom, ki se jim močno potijo nogice in imajo morda juvenilno dermatozo kot moj sin.«

Mojca

 

Moj sin Tine je pravi mali radiator. Skoraj nikoli ga ne zebe, noge ima neprestano tople, doma je najraje bos, tudi pozimi, ko vsi ostali že pridno nosimo tople nogavice in copate. Tak je bil že kot dojenček. Ko Ursanina otroški copati iz filca še niso obstajali, je nosil male usnjene copatke, v katerih pa je imel neprestano mokre nogavičke in pregrete nogice. To se je končalo takoj, ko sem mu sešila prve copatke iz volnenega filca. V njih nikoli ni tarnal, da mu je vroče in nikoli več ni imel mokrih nogavičk. Tako je še zdaj, ko je zaključil četrti razred. Volnene copate nosi tako v šoli kot doma, noge pa se mu ne potijo niti takrat, ko copate nosi brez nogavic.

 

»Po nasvetu zdravnika smo zaradi težav z glivicami usnjene copate zamenjali za Ursanina copatke iz volnenega filca. Hčera je nad njimi čisto navdušena in stanje z glivicami se ji je bistveno izboljšalo. Tudi volneni vložki za čevlje, zelo zelo pomagajo! HVALA vam!!!«

Maruša

 

IMG_7538bb.jpg

Tinetovi copatki, v katerih je naredil prve korake so še lažji in še mehkejši od šolskih. 

 

Nenazadnje smo pri izbiri volnenih izdelkov mnogo bolj humani. Volno pridobivajo tako, da ovco postrižejo in njeno dlako obdelajo. Dlaka ji pozimi zopet zraste in ko je čas za frizerja, se postopek ponovi. Pri pridobivanju usnja, pa mora žival žal umreti.

 

2. Oblika

 

Izbira šolskih copat na slovenskem trgu je zares velika. Najdemo jih v vseh mogočih barvah in barvnih kombinacijah, od takšnih z bleščicami do tistih z nogometno žogo in vse vmes. A kljub temu so si vsi zelo podobni. Večinoma so izdelani iz usnja ali umetnih materialov. Zelo težko ločimo copate različnih proizvajalcev.

Zato sem pri oblikovanju želela, da bi otroci v Ursanina šolskih copatih vsaj malo izstopili in bili drugačni, da bi se deklice v njih počutile posebne kot princeske in fantje kot pravi frajerji. Ob sestavljanju barvnih kombinacij sem prisluhnila Tinetu, njegovim prijateljicam in mojim malim strankam.

 

»Matic je dobesedno tekel v vrtec, ker jih je tam prvič zares obul. Ko sem ga prišla iskat, je prikorakal iz igralnice, vihteč noge visoko v zrak, da se ja opazijo copati :) Ful je navdušen, ker jih je sam izbral na tvoji spletni strani. Je pa tud že povedal, da ko bodo ti premajhni, bo naslednje imel "une z zeleno objobo, potem pa spet temno modje, kot pjej". Očitno si si dobila redno stranko :)«

LP Tina

 

IMG_5108B.jpg

Otroci lahko izbirajo med dvema modeloma copat, in sicer so tisti pisani in igrivi z rožicami ali metulji namenjeni dekletom, medtem ko so copati z okrasnimi krpicami bolj primerni za fante. Vse barvne kombinacije najdeš TUKAJ

 

3. Funkcionalnost, udobje in varnost

 

Ursanina šolski otroški copati iz filca so mehki, lahki, topli, zračni in nedrseči. Copati so izdelani iz prvovrstne merino volne. Merino volna je tista volna, ki ne pika. Zato jih lahko brez težav nosimo brez nogavic. Nič ne bo pikalo ali srbelo! Copati nimajo nobenih paščkov ali elastik, ki rade stiskajo peto, nart ali gleženj in puščajo sledi na koži.

Veliko staršev zaskrbi, da copati iz filca drsijo, a pri Ursanina copatih seveda ni tako, saj imajo na podplatih iz 5mm debelega filca dodano gumo iz naravnega kavčuka, zato so varni za tekanje po hodnikih in v telovadnici.

 

»Za Nežko sem izbrala Ursanina copatke v prvi vrsti zato, ker imajo popolnoma mehak podplat. Ker ima v njih tople noge tudi brez nogavičk. In ker so noro lepi!«

Ana

 

IMG_5877bcc.jpg

 

4. Bosonoga hoja

 

Strokovnjaki vedno glasneje opozarjajo na to, da je za zdrav razvoj otrokovega stopala pomembna bosonoga hoja in hoja v obutvi, ki se najbolj približa bosonogi hoji. Takšna obutev omogoči otrokom, da se jim vse stopalne mišice, kosti in sklepi okrepijo samodejno in se postavijo v pravilno pozicijo. Ob tem se krepi stabilna drža in vse stopalne mišice na najbolj naraven način. To je obutev, ki je prožna, mehka, lahka, brez dvignjene pete in z dovolj prostora za prste.

 

»Čevlji služijo kot opora, vendar pa ravno zaradi te opore naše nožne mišice ne delujejo več tako, kot bi morale. Najbolj škodljivo je, če nosite čevlje, ki imajo debel podplat, ki prepreči povezavo med možgani, stopali in tlemi. Če možgani informacij o gibanju ne dobivajo od stopal, se gibljete napačno oz. nenaravno, kar lahko vodi v slabe gibalne navade, ki trajajo celo življenje.«

GALAHAD CLARK (revija Gloss, maj 2018)

 

IMG_5164b.jpg

 

5. Oblikovani in izdelani v Sloveniji

 

V času, ko pri dnevnih novicah vse večkrat slišimo o izkoriščanju delovne sile velikih blagovnih znamk, se mi zdi vse pomembneje poudariti dejstvo, da so otroški (pa tudi vsi ostali naši) copati iz filca Ursanina oblikovani in narejeni v Sloveniji.

 

IMG_5034b.png

 

Zgornji razlogi so strokovno podprti in podkrepljeni z izkušnjami ter odzivi naših strank. Ker verjamem, da vas je vsaj en od njih prepričal, vam spodaj podajam še nekaj napotkov glede pravilne izbire.

 

Napotki za pravilno izbiro

 

Zelo pomembno je, da za svojega vrtičkarja ali šolarja izberete pravo številko copat. Copati morajo biti otroku čisto prav. Preveliki se mu bodo sezuvali, premajhni pa ga bodo tiščali. Zato je pomembno, da otroku pred nakupom izmerite stopalo, kot kaže ta video. Pri tem morate biti pazljivi, da otrok popolnoma iztegne prste in stopalo, ko označujete dolžino. Paziti morate tudi na to, da je pisalo oziroma nožek, s katerim označite dolžino, čim bolj ploščato in ga držite popolnoma pravokotno na podlago, sicer lahko izmerite številko preveč ali premalo. Pri izbiri številke copat v naši spletni trgovini bodite zato pozorni na oznako dolžine v centimetrih, ki je navedena v oklepaju ob številki.

Če ima otrok zelo široko nogo in/ali visok nart, je včasih potrebno izbrati številko večje copatke, v izjemnih primerih pa vam na podlagi obrisa stopala izdelamo copate po meri.

Seveda se zgodi, da klub vsem navodilom in priporočilom izberete napačno številko. Nič hudega. Copatke nam zapakirate v kuverto, v kateri smo vam jih poslali, priložite izpolnjen ta dokument: ….. in nam jih vrnete po pošti, mi pa vam v nekaj dneh pošljemo nove.

Včasih se novi copatki zdijo pretesni, čeprav je številka ustrezna. Upoštevajte, da se copati po nekaj dneh uporabe prilagodijo nogi, prstni del se primerno dvigne in raztegne tam, kjer je to potrebno. Ker je filc prožen material, copati nekaj časa celo rastejo z otrokom. Otrok zato sploh ne čuti, da je copatke prerastel. Prvi znak, da rabi nove, je šele luknjica, ki jo izvrta palček. :) Ne zgodi se redko, da so naslednji copatki tako kar dve številki večji.

 

»Mi nismo nič zadovoljni s copati! Človek bi rad mirno nosil, kar je izbral, potem pa kar naprej te nove barvne kombinacije in modeli, da sam to razmišljaš, kaj bi še vse imel ... Pa otrokom je treba kupovat čist vse velikosti po vrsti! A je tko težko pogruntat ene copate, ki bi rasli z nogico otroka? Mam na sumu tole vašo firmo, da ji gre samo za zaslužek. No ... drgač so pa fejst copati. Težko rečem al so najboljši al ne, ker že leta nisem obula drugih «

Tina

 

Čiščenje in vzdrževanje

Copate lahko operemo v pralnem stroju na programu za volno pri 30°C z nežnim praškom za volno. Pred pranjem jih dobro stepemo in posesamo. Ker se lahko volna s pranjem malo skrči, copate po pranju še mokre obujemo na boso nogo, da se spet oblikujejo po nogi. Nato jih sezujemo in jih pustimo, da se posušijo. Lahko jih napolnimo z mehkimi polivinilastimi vrečkami, da ohranijo obliko.

 

Copat (niti podplatov) NE krtačimo, saj se bo filc zmuckal ali raztrgal.

 

Leave a Comment